Nog maar 38 dagen tot het gedenkwaardige Wings of Freedom event. Vliegtuigen zijn geboekt, films aangekocht, standhouders geïnformeerd, kinderactiviteiten ingekocht. Het programma staat als een huis en de praktische zaken zijn op orde. Maar er moet ook iemand zijn die het huishoudboekje bewaakt en controleert of er wel net zoveel geld binnenkomt als er uit gaat. De Stichting pakt ook dit serieus aan, en heeft een accountant verantwoordelijk gemaakt voor het huishoudboekje. Vandaag maakt u kennis.

/File/Id/1304647515

Gert, ik zie jou als een financiële, serieuze man. Laptop altijd bij je, een spreadsheet voor je neus. Hoe kom jij nou in deze avontuurlijke vliegtuigen business terecht?

Ik heb altijd al een passie voor vliegtuigen gehad. In 2009 had mijn collega bij de BDO Martin Schoonderbeek gesproken die een Airshow in Ede wilde organiseren. Martin zocht nog iemand die verstand had van financiën. Hij heeft mij in contact gebracht met Martin en sindsdien ben ik penningmeester bij de stichting.
Ook ben ik na onze eerste Airshow in 2010 penningmeester geworden bij Fokker Four. Deze stichting heeft als doel om een vloot van vier historische Fokker S-11 Instructor' vliegtuigen in de lucht te houden en aan het publiek te tonen. Deze Fokker Four komen in augustus voor de derde keer naar Ede.

Het event en de Airshow staat in het teken van het herdenken, herinneren en vieren van onze vrijheid. We staan stil bij die jonge mannen en vrouwen die hiervoor gevochten hebben en vaak hun leven gaven. Wat betekent vrijheid voor jou?

Vrijheid betekent voor mij dat je mag doen en laten wat je wilt, uiteraard binnen de regels die we met elkaar in de grondwet hebben afgesproken. Als je beseft welke offers 75 jaar geleden voor onze vrijheid zijn gebracht door zoveel mensen, dan is dat iets om dankbaar voor te zijn. Tegelijk moet je constateren dat het een kwetsbaar goed is wat continue bedreigd wordt. Het is dus geen vanzelfsprekend dat dit altijd maar zo blijft als je er niet voor blijft vechten.

Het verschil tussen kosten, baten en inkomsten en uitgaven… de basiskennis heb ik, maar vertel eens, hoe stel je een begroting op voor zo'n groot event? Weet jij van tevoren wat een vliegtuig voor een Airshow kost? En kun je dan nog een beetje onderhandelen met een piloot?

We maken op basis van de kennis van voorgaande edities, een ruwe schets van wat we als organisatie het publiek willen bieden. Daarbij maken we meteen een kostenschatting en werken de details steeds verder uit. Binnen het bestuur heeft ieder zijn verantwoordelijkheid; Martin en Martijn voor de vliegtuigen, Ton voor alles op de grond en Tjepke voor sponsoring. We overleggen veel over het programma en vragen dan alle benodigde offertes aan. En ja piloten en vliegtuigen geven ook een offerte af. Op basis van alle offertes stel ik een begroting op en gaan we samen op zoek naar dekking van de te maken kosten. Gelukkig hebben we een aantal grote partijen die ons ondersteunen zoals provincie Gelderland, gemeente Ede en het vfonds. De rest van de kosten moet vervolgens gedekt worden door sponsoren en ticketverkoop. Het is mooi om te zien dat ook regionale bedrijven weer een bijdrage leveren aan ons evenement. Ieder naar eigen kunnen en vermogen.

In jouw spreadsheets staat vast een overzicht met indrukwekkende cijfers. Kun je ons een inkijkje geven in aantallen?

Ten opzichte van de vorige edities is ons budget ruim verzesvoudigd. Dit komt omdat het een jubileumjaar is. 75 jaar Vrijheid, dat vraagt om een gedenkwaardig event. We laten daarom een aantal zeer speciale en unieke kisten naar Ede komen. Naast de vliegtuigen lopen ruim 250 re-enactors rond. Ook ons evenemententerrein is verdubbeld ten opzichte van vorige edities, onze oppervlakte in meer dan 100.000m2! Er staan kramen, tenten, er worden lezingen gehouden, er wordt van alles voor kinderen georganiseerd en twee avonden organiseren we de Open Air Bioscoop. Het wordt huge!

Nog maar 5 weken tot 21 augustus…. Het komt nu heel dichtbij. Moet de kaartverkoop nog een boost krijgen, of loopt dat wel los?

De kaartverkoop loopt nu een aantal weken. In vergelijking met 2015 lopen we voor qua aantal verkochte kaarten. In 2015 hebben we in de loop van de ochtend de kaartverkoop moeten stopzetten. Het terrein was gewoonweg vol! Ik raad dus iedereen aan om tijdig kaart(en) te kopen. Dit unieke once-in-a-lifetime-event maak je geen tweede keer meer mee!

 

Wings of Freedom Airshow

Stichting Jan Hilgers Memorial Airshow organiseert op zaterdag 24 augustus a.s. een gedenkwaardige Airshow geheel in het teken van 75 jaar vrijheid. Op een oppervlakte van maar liefst 18 hectare verrijst langs de N224 bij Ede een heus vliegveld omringd door historische legerkampen uit de Tweede Wereldoorlog.

Leven in vrijheid is niet vanzelfsprekend en mag nooit vergeten worden. Deze Wings of Freedom Airshow is het provinciale startschot voor de viering van 75 jaar vrijheid in Gelderland. Vrijheid die is bereikt door o.a. de inzet van tijdelijke vliegvelden in Gelderland/Ede. We herinneren en herdenken en staan bewust stil bij al die mannen en vrouwen die in de lucht hebben gestreden voor onze vrijheid.

Meer informatie of tickets bestellen kan hier www.vliegshowede.nl/nl/tickets


When you go home, tell them of us and say,
for your tomorrow, we gave our today.

 

When you go home, tell them of us and say, for your tomorrow, we gave our today.