Maak kennis met Martin Schoonderbeek, één van de enthousiaste, bevlogen professionals achter Wings of Freedom. Waar komt zijn liefde voor de luchtvaart eigenlijk vandaan? Het hele interview lees je hier!

/File/Id/1089803331

Martin, je stopt je ziel en zaligheid in de organisatie van dit evenement.
Waar komt jouw oneindige drive vandaan?


Deze drive zit heel diep. Mijn vader en moeder hebben bewust de Tweede Wereldoorlog meegemaakt. Mijn pa heeft gevangen gezeten bij de Duitsers. Aan de keukentafel vertelde hij hier veel en mijn interesse was gewekt. Als kind ging ik bouwdozen bouwen, lezen, musea bezoeken en verdiepte me in het verloop van de oorlog. Het besef kwam hoeveel mensen het leven hadden gelaten om te strijden voor vrijheid. Helaas is het nog steeds actueel. Vrijheid is iets heel bijzonders. Dat mogen we nooit vergeten vind ik. Sterker, daar moeten we iets mee.

En dan heb je een gaaf idee, een grandioze Airshow, en dan?

Met veel vrijwilligers vormen we diverse teams die nodig zijn om dit event van de grond, of beter gezegd, in de lucht te tillen. Deze teams erkennen de waarde van vrijheid en zetten zich dag in dag uit, zonder enige bezoldiging, in. Met elkaar kun je zoveel bereiken. Iemand zei eens: Martin, een vliegveld maken in een weiland, een Airshow organiseren, dat is echt onmogelijk in deze tijd. We hebben het tegendeel bewezen. Wij jagen onze dromen na. Wij geven nooit op. Doorzettingsvermogen, betrouwbaar zijn en afspraken nakomen. Met elkaar vormen we een perfecte basis.

Vliegen, piloten, een oneindige horizon en gevoel van vrijheid, wanneer wist jij dat jij piloot wilde worden?

In 1910 heeft Jan Hilgers als eerste Nederlander boven Ede zijn eerste vlucht gemaakt in een Blériot XI. Mijn opa, Evert Jan Schoonderbeek, werkte bij de NS en heeft samen met wat maatjes de Blériot, waar Hilgers in zou gaan vliegen, in de haven van Wageningen opgehaald. Dat vond ik als klein jochie zo’n geweldig verhaal dat ik mij al snel verbonden voelde met de luchtvaart.

In vrijheid leven, we vinden het vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Wat doe jij om dit besef verder te dragen en nooit te vergeten?

Tijdens ons evenement in augustus willen wij de mensen meenemen terug in de tijd. Terug naar 1944 om te laten zien hoe het vroeger was. Met zeer beperkte middelen en een enorme drive om te overwinnen, werd door mensen die hier over het algemeen niet woonden voor ONZE vrijheid gevochten. Dat kunnen we ons nu haast niet voorstellen. En dat terwijl een paar uur vliegen hier vandaan er iedere dag oorlog is. Onze vrijheid moeten we blijven koesteren. Daarom organiseren wij dit unieke evenement. Wij herhalen het verhaal door de aanleg van een tijdelijk vliegveld. Net zoals die in 1944 werden aangelegd na de doorbraak in Normandië om zo operatie Overlord, de bevrijding van Europa, op de grond en in de lucht te ondersteunen.

Zaterdag 24 augustus 2019 wordt waarschijnlijk een van de mooiste dagen uit jouw leven. Waarom mag niemand deze Airshow missen?

Omdat deze zo uniek is, het is gewoon nog nergens in Nederland vertoond! Tuurlijk zijn er Airshows in Nederland. Er zijn ook evenementen waarbij rollend Militair WO2 materieel wordt getoond. Maar ons event is zo bijzonder, dat maak je niet snel meer mee. Wij creëren een tijdelijk vliegveld met rollend Militair WO2 materieel en WO2 vliegtuigen. Vliegtuigen die daadwerkelijk gaan vliegen zoals deze in 1944 boven Gelderland hebben gevlogen. We richten diverse kampementen in en ontvangen ruim 300 re- enacments. Er komen zeer unieke vliegtuigen naar Ede. Zo heeft de ondergrondse beweging in Nederland veel gebruik gemaakt van het type Westland Lysander. Daar vliegen er in de hele wereld nog drie van. Twee daarvan komen in augustus naar Ede. Ik hoef niet te herhalen hoe uniek dit is hé?

Nog een half jaar dus om alles tot in de puntjes te regelen en organiseren. Heb jij nog handjes nodig en zo ja op welk gebied?

Wij zijn als team in 2017 gestart met alle voorbereidingen. Het is namelijk een hele operatie. Wij hebben altijd behoefte aan mensen die willen aanpakken en gewoon doen. Bijvoorbeeld beveiligers en gastvrouwen tijdens het event zelf. Of hulp bij de catering en de kaartverkoop. We verwachten ruim 30.000 mensen. Je snapt, er is genoeg te doen.

 

Wings of Freedom Airshow

Stichting Jan Hilgers Memorial Airshow organiseert op zaterdag 24 augustus a.s. een spectaculaire Airshow geheel in het teken van 75 jaar vrijheid. Op een oppervlakte van maar liefst 18 hectare verrijst langs de N224 bij Ede een heus vliegveld omringd door historische legerkampen uit de Tweede Wereldoorlog.

Leven in vrijheid is niet vanzelfsprekend en mag nooit vergeten worden. Deze Wings of Freedom Airshow is het provinciale startschot voor de viering van 75 jaar vrijheid in Gelderland. Vrijheid die is bereikt door o.a. de inzet van tijdelijke vliegvelden in Gelderland/Ede. We herinneren en herdenken en staan bewust stil bij al die mannen en vrouwen die in de lucht hebben gestreden voor onze vrijheid.

Aanmelden als vrijwilliger kan hier www.vliegshowede.nl/nl/vrijwilligers


When you go home, tell them of us and say, for your tomorrow, we gave our today.

When you go home, tell them of us and say, for your tomorrow, we gave our today.