Nog maar 64 dagen tot aan de Wings of Freedom Airshow. Met man en macht wordt gewerkt aan een gedenkwaardig event op de grond én in de lucht. Iedereen binnen het bestuur heeft zijn eigen aandachtsgebied. Martijn Middelman is samen met voorzitter Martin verantwoordelijk voor alles wat in de lucht gaat plaatsvinden, oftewel Airside. Vandaag leert u Martijn een beetje beter kennen…

/File/Id/1258552443

Martijn, vertel eens. De meeste mensen halen als ze boodschappen doen wat brood, vlees en groenten… maar jij koopt dus gewoon vliegtuigen in! Hoe gaat zoiets precies in zijn werk?

We kopen ze natuurlijk niet letterlijk in, maar we boeken vliegtuigen die op onze Airshow een display *) komen vliegen of tentoongesteld worden. Het is in de wereld van Airshows ook een kwestie van gunnen en hoe ervaren je bent en welke organisatie er achter zit. Wij zijn allemaal professionals die onze passie graag willen delen. We hebben hiervoor zelfs een reisje door Engeland gemaakt om onze plannen en ideeën te delen en om de mooiste historische toestellen naar Ede te krijgen die een bijdrage hebben geleverd aan onze vrijheid. 

Dan heb je dus op enig moment een hoop vliegtuigen geboekt, en moet er een volgorde komen in de show. Eerst het ene toestel dan de andere… timing is daarbij heel belangrijk lijkt me. Hoe regisseer je zoiets?

Het programma en dus de timing is inderdaad van cruciaal belang. Voor dit specialistische werk is Martin, onze voorzitter, verantwoordelijk en heeft hier veel ervaring in. Daarnaast hebben wij een externe Display Director, ook wel vertoningsdirecteur genoemd, om dit alles in goed banen te leiden. Deze vertoningsdirecteur is verantwoordelijk voor de veilige en juiste uitvoering van de luchtvaartvertoning. Daarnaast hebben wij professionele ondersteuning van de verkeersleiding in de verkeerstoren. In deze verkeerstoren wordt al het luchtverkeer aangestuurd. En op de grond werken wij samen met zogenaamde Marchallers die de vliegtuigen op hun plek dirigeren. Het is een prachtig samenspel van mensen!

Hoe ben jij eigenlijk betrokken geraakt bij de organisatie van deze Wings of Freedom Airshow?

Sinds 2008 ben ik gepassioneerd door vliegtuigen en actief in de luchtvaart. In mijn dagelijks leven ben ik verkeersvlieger en vlieg ik als First Officer op een Boeing 737. Naast mijn baan als piloot ben ik ook veel te vinden op vliegveld Teuge. Hier geef ik instructie en drop ik parachutisten. Op Teuge heb ik Martin leren kennen. Ongeveer twee jaar geleden heeft Martin mij gevraagd mee te helpen om de Airshow Wings of Freedom wederom te organiseren. Dit aanbod kon ik natuurlijk niet afslaan. Zeker niet omdat dit gedenkwaardige luchtvaartevenement bijna plaatsvindt in mijn achtertuin!

Ze zeggen wel eens dat je als je van je hobby je werkt maakt, nooit hoeft dat werken. Is dat bij jou het geval?

Ja, dat kun je wel zeggen. Na het afronden van de HTS ben ik begonnen met de vliegopleiding. Die opleiding duurde ongeveer 2,5 jaar. Daarna heb ik bij verschillende bedrijven zoveel mogelijk vlieguren gemaakt om ervaring op te doen. En nu vlieg ik alweer enkele jaren als piloot op een Boeing 737. En ja, dat is elke keer weer ontzettend gaaf!

Enne Martijn, misschien niet helemaal relevant voor een Airshow hoor, maar ben gewoon nieuwsgierig… hoe zit dat nou met die verhalen over piloten en stewardessen?

Martijn lachend… Hier zit wel een kern van waarheid in… ik ben namelijk heel gelukkig met, en vaak in bijzijn van mijn eigen stewardess Sterre.


*) Een display is een demonstratie in de lucht waar piloten hun vaardigheden en de capaciteiten van de vliegtuigen tonen

 

 

Wings of Freedom Airshow

Stichting Jan Hilgers Memorial Airshow organiseert op zaterdag 24 augustus a.s. een gedenkwaardige Airshow geheel in het teken van 75 jaar vrijheid. Op een oppervlakte van maar liefst 18 hectare verrijst langs de N224 bij Ede een heus vliegveld omringd door historische legerkampen uit de Tweede Wereldoorlog.

Leven in vrijheid is niet vanzelfsprekend en mag nooit vergeten worden. Deze Wings of Freedom Airshow is het provinciale startschot voor de viering van 75 jaar vrijheid in Gelderland. Vrijheid die is bereikt door o.a. de inzet van tijdelijke vliegvelden in Gelderland/Ede. We herinneren en herdenken en staan bewust stil bij al die mannen en vrouwen die in de lucht hebben gestreden voor onze vrijheid.

Meer informatie of tickets bestellen kan hier www.vliegshowede.nl/nl/tickets


When you go home, tell them of us and say,
for your tomorrow, we gave our today.

 

 

When you go home, tell them of us and say, for your tomorrow, we gave our today.