Van 21 t/m 24 augustus 2019 herdenken, herinneren en vieren wij op spectaculaire wijze onze vrijheid. Dit doen wij door het organiseren van verschillende activiteiten op de grond met als absoluut hoogtepunt onze Wings of Freedom Airshow op 24 augustus 2019. Op deze dag creëren wij een tijdelijk vliegveld zoals dat in 1944 was. Een start- en landingsbaan, een verkeerstoren en diverse kampementen en ondersteunt door diverse manschappen en materieel. Dat het spectaculair wordt, hoeven wij u eigenlijk niet te vertellen.

Historie

Op 6 juni 1944 begon Operatie Overlord. Operatie Overlord was de codenaam van de Westerse geallieerden waaronder zij uiteindelijk West-Europa konden bevrijden. Het werd een intensief gevecht en Operatie Market Garden ging de geschiedenisboeken in als de grootse luchtlanding ooit. Om de opmars goed te ondersteunen werden op diverse plaatsen in Gelderland tijdelijke vliegvelden aangelegd die een grote bijdrage leverden aan onze bevrijding. Dat is inmiddels 75 jaar geleden.

Vliegtuigen

Wij bieden u tijdens onze Airshow op 24 augustus a.s. een keur aan (Internationale) tweede wereldoorlog vliegtuigen die daadwerkelijk in Gelderland tijdens de tweede wereldoorlog hebben gevlogen. Wat denkt u van de legendarische Spitfire, de Mustang P51, de Hurricane, de Boeing B17 en Messerschmidt ME109? We zijn zelfs in onderhandeling over het tentoonstellen van de enige echte Horsa glider. Vele Horsa gliders zijn in september 1944 in onze omgeving geland.

U ziet, wij doen er alles aan om dit evenement onvergetelijk te maken. Onvergetelijk omdat wij nooit, maar dan ook nooit de inzet mogen vergeten van al die jonge mannen en vrouwen die destijds zonder aarzelen en met levensgevaar bijdroegen aan de bevrijding van Nederland.

Wings Of Freedom 2015